Motor Işığı Yanıyor. Motor Kontrol ışığı neden yanar?

Motor Işığı Yanıyor. Motor Kontrol ışığı neden yanar?

Motor ışığı arızaları

Arabanız konuşamasa da sizinle uyarı sesleri, uyarı simgeleri ve mesajları kullanarak iletişim kurar. Asla göz ardı etmemeniz gereken simgelerden biri de motor kontrol ışığıdır. Aracın yerleşik bilgisayarı bir sorun tespit ettiğinde yanmaya başlar.

Motor kontrol ışığınız yanıyorsa paniğe kapılmayın; bu, tüm maaşınızı sanayideki ustanıza vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Motor kontrol ışığını tetikleyen sorunlar bazen basit ve hızlı bir şekilde çözülebilir. Bu yüzden her ışık yandığında kendinizi sanayideki ustanızın kollarında bulmak istemiyorsanız bu yazımızı dikkatle okuyun.

Motor kontrol ışığını tetikleyen en yaygın 10 sorun

  1. Oksijen sensörü arızası
  2. Gevşek yakıt kapağı
  3. Katalitik konvertör arızası
  4. Buji/ateşleme bobini sorunları
  5. Kötü buji
  6. Kütle hava akışı sensörü arızası
  7. Satış sonrası alarmla ilgili sorunlar
  8. Vakum kaçağı
  9. Egzoz gazı devridaim valfi arızası
  10. Bitmiş şarj

İlk etapta ışığın yanmasına neden olan arıza kodunun aracınızın yol kitapçığında bulunduğunu ve kaputun altında tam olarak neyin yanlış olduğuna dair kesin bir fikir edinmek için basit bir obd cihazı kullanarak bu arızanın neyden kaynaklandığını bulabileceğinizi unutmayın. Bunu kendi başınıza yapmak uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Oksijen sensörü arızası

Arızalı bir oksijen sensörü genellikle arabanızın kontrol motoru ışığını tetikler. Oksijen sensörü (bazen O2 sensörü olarak da adlandırılır ), bir otomobilin egzoz sistemindeki yanmamış oksijen miktarını ölçer. Aracın bilgisayarına veri gönderiyor ve bilgisayar da bunu silindirlere giren hava ve yakıt karışımını düzenlemek için kullanıyor. O2 sensörünün değiştirilmesi gerekse bile motor çalışmaya devam eder ancak normalden daha fazla yakıt yakar. Uzun vadede, kötü bir O2 sensörü bujiler ve katalitik konvertör gibi bileşenlere zarar verebilir. Ayrıca bir arabanın emisyon testinde başarısız olmasına da neden olabilir.

Ortalama olarak, kaliteli bir O2 sensörü size yaklaşık 1000 TL’ye mal olacaktır, ancak işçilik maliyeti, aracın markasına ve modeline ve ayrıca coğrafi konumunuza bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Son olarak, son model arabaların çoğunda birden fazla O2 sensörü bulunduğunu unutmayın.

Gevşek yakıt kapağı

Gevşek yakıt kapağı, motor kontrol ışığının yanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Kapak, bir arabanın yakıt dağıtım sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Özellikle benzin dumanının yakıt deposundan çıkmasını engeller ve tüm sistemin doğru basınç altında tutulmasına yardımcı olur.

Motor kontrol ışığınız yakıt doldurduktan hemen sonra yanarsa, kenara çekin ve kapağın gevşek olmadığından veya hala arabanızın tavanında olmadığından emin olun. Bazen kapağın değiştirilmesi gerekebilir, ancak bu, cüzdanınızı çok zorlayacak bir sorun değildir. Çoğu otomobil parçası mağazasında, evrensel uyumlu gaz kapakları bulunur.

Katalitik konvertör arızası

Katalitik konvertör arızası aynı zamanda aracınızın kontrol motoru ışığının yanmasına da neden olabilir. Katalitik konvertör aracın egzoz sistemine entegre edilmiştir. Yanma işlemi sırasında oluşan karbon monoksiti karbondioksite dönüştürür. Oldukça basit bir parçadır ve başarısızlığı sıklıkla önlenebilir. Bu iyi bir haber çünkü yenisinin fiyatı marka ve modele bağlı olarak bin TL’den başlamaktadır. Benzinle çalışan her son model arabada katalitik konvertör bulunur.

Düzenli bakımın ( yağ değişimi gibi ) zamanında yapılması, aracınızın katalitik konvertörünün çalışır durumda kalmasının anahtarıdır. Şehirde yaşıyorsanız ve çoğunlukla kısa mesafeler sürüyorsanız, katalitik konvertörün tıkanmamasını sağlamak için arabanızı ara sıra otoyola çıkarın. Ve her zaman olduğu gibi, alışılmadık seslere veya egzozdan gelen rengi bozuk dumana karşı gözlerinizi ve kulaklarınızı açık tutun.

Buji/ateşleme bobini sorunları

Buji/ateşleme bobini sorunları arabanızın kontrol motoru ışığını da tetikleyebilir. Basitçe söylemek gerekirse, bir ateşleme bobini, bujilerin silindirlerdeki yakıt ve hava karışımını ateşlemek için ihtiyaç duyduğu elektriği üretir. Klasik otomobillerde tek bir bobin bulunur, ancak birçok modern araçta silindir başına bir bobin kullanılır (buna genellikle bobin paketi denir). Eğer aracınızın kaputunun altında bir V8 varsa, sekiz ayrı bobininiz olabilir. Canavar Bugatti Chiron’da 16 tane var. Ne kadar bobininiz olursa olsun, arızalı bir bobin neredeyse kesinlikle motor kontrol ışığını tetikleyecektir, ancak unutmayın, eğer arabanız dizel yakıyorsa, ne ateşleme bobininiz ne de bujileriniz vardır.

Bujilerden bahsetmişken, aşınmış veya kirlenmiş bujiler, motorda tekleme ve aşırı hızlanma sırasında tereddüt gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Aşınmış bir bobin aynı belirtileri gösterebilir ve arabanın beklenmedik bir şekilde kapanmasına neden olabilir. Kaliteli bir bujinin maliyeti 300 ile 500 TL arasındadır. Kendi bujilerinizi değiştirmek  de göründüğünden daha kolaydır.

Kötü buji kabloları

Kötü bir buji kablosu, kontrol motoru ışığınızın yanmasına neden olabilir ve olacaktır. Adından da anlaşılacağı gibi buji teli, elektriği bobinden bujiye aktarır. O olmasaydı silindirlerdeki yakıt ve hava karışımı tutuşmazdı. Arabaların büyük çoğunluğu silindir başına tek bir kablo kullanır, ancak silindir başına iki bujiye ve dolayısıyla iki kabloya sahip modeller (özellikle bazı eski Mercedes-Benz’ler ) vardır. Ancak yeni otomobillerin çoğunda buji kablosu kullanılmadığını unutmayın.

Kötü buji kablolarının belirtileri arasında kaba rölanti, motor performansında gözle görülür bir düşüş ve daha düşük yakıt tüketimi yer alır. Bir dizi buji kablosunu yaklaşık 100 TL aLabilirsiniz. Bunları değiştirmek kolaydır; birkaç dakika sürer ve hiçbir özel alet veya bilgi gerektirmez.

Kütle hava akışı sensörü arızası

Kütle hava akışı ( MAF ) sensörü, aracınızın kontrol motoru ışığını tetikleyebilir. MAF, motora ne kadar hava girdiğini izler. Bu, motor yönetim sisteminin bir parçası olduğundan, o olmadan arabanız irtifa değişikliklerine uyum sağlayamaz. MAF arızasının belirtileri arasında rölantide zorlanma, çalıştırmada sorun ve gaz pedalının pozisyonunda ani bir değişiklik yer alır. Azalan yakıt tüketimi ve stop etme aynı zamanda bir MAF sorununa işaret edebilir.

Son model bir araba için bir MAF’nin maliyeti genellikle 500 ila 2000 TL arasındadır.

Satış sonrası alarmla ilgili sorunlar

Satış sonrası bir alarm sistemi, eğer düzgün kurulmazsa arabanıza zarar verebilir ve sonuç olarak motor kontrol ışığınızın yanmasına neden olabilir. Aküyü boşaltabilir, motor kontrol ışığını tetikleyebilir ve hatta aracın çalışmasını engelleyebilir. Sonra, hiç beklemediğiniz bir anda, gece yarısı sönecek çünkü kaputun üzerine meşe ağacından bir yaprak düşüyor.

Yukarıdaki sorunlar tanıdık geliyorsa alarmın yetkili bir tamirci tarafından onarılması, yeniden kurulması veya tamamen değiştirilmesi gerekir. İlk etapta bunu doğru yapmak biraz daha pahalıya mal olabilir, ancak tamamen işlevsel bir alarma sahip olmanın getirdiği gönül rahatlığı paha biçilemez.

Vakum kaçağı

Yanlış ateşleyen bir vakum sistemi, aracınızın kontrol motoru ışığını tetikleyebilir. Her arabada çok çeşitli işlevleri yerine getiren bir vakum sistemi bulunur. Fren servosu vakumla çalıştırılır ve vakum sistemi ayrıca benzin motorda buharlaştıkça dumanı yönlendirerek emisyonların azaltılmasına yardımcı olur. Arabanızın rölanti devri artmaya başlarsa veya alışılmadık derecede yüksek bir devirde sabitlenirse, bunun sorumlusu bir vakum kaçağı olabilir.

Vakum hortumları eskidikçe, özellikle de yoğun sıcağa veya aşırı soğuğa maruz kaldıklarında kuruyabilir ve çatlayabilir. Bu, vakum sızıntılarının en yaygın nedenidir. Diğer yaygın sorunlar arasında çatlak bağlantı parçaları ve gevşek bağlantılar yer alır. Vakum hatlarının her biri yalnızca birkaç TL’ye mal olur, ancak sızıntının kaynağını bulmak zaman alıcı olabilir ve işi kendiniz yapmıyorsanız pahalı olabilir.

Egzoz gazı devridaim valfi arızası

Egzoz gazı devridaim (EGR) sistemi, otomobilin motorundan çıkan nitrojen oksit miktarını azaltır ve aracın daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Sıcak egzoz gazlarını yanma odalarına geri yönlendirerek yakıtın yanmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda emisyonları da azaltır. Tıkalı veya arızalı bir EGR, aracınızın motor kontrol ışığının yanmasına neden olabilir.

Mekanik olarak biraz da olsa bilginiz varsa, nispeten kısa bir sürede valfi çıkarabilir, temizleyebilir ve yeniden takabilirsiniz. Valfin değiştirilmesi gerekiyorsa, yepyeni, OEM kalitesinde bir ünite için en az 1500 TL ödemeniz gerekebilir.

Bitmiş Akü

Bitmiş bir akü, yalnızca aracınızın ön panelindeki akü ışığının yanmasına değil, aynı zamanda motor kontrol ışığınızın da yanmasına neden olabilir.

Araç aküsü önemli olduğu kadar basittir de; o olmadan arabanız çalışmayacaktır. Günümüzün pilleri eskisinden çok daha uzun ömürlüdür ve bakım gerektirmezler. Yenisinin fiyatı kullandığınız arabanın türüne bağlıdır, ancak kaliteli bir akü için en az 100$ harcamayı planlayın.

Pili kendi başınıza değiştirmek veya şarj etmek nispeten kolay bir iştir, ancak bazı son model arabalarda pilin sayısız plastik kapağın altında gömülü olduğunu ve erişmenin biraz zor olabileceğini unutmayın. Ayrıca pilin bağlantısını kesmenin stereo sisteminizi sıklıkla sıfırlayacağını unutmayın. Eğer kodunuz yoksa, pozitif ve negatif terminallerin cıvatalarını sökmeden önce yerel bayinizden kodu isteyin. Aksi halde sessizce yol alırsınız.

Kontrol motoru ışığım yanıyor. Şimdi ne olacak?

Modern arabalar yüksek teknolojiye sahip zil ve ıslıklarla dolup taşıyor, ancak motor kontrol ışığının neden açık olduğunu çözmek için açıklanamaz bir şekilde hala ayrı bir satış sonrası cihaza ihtiyacınız var. Çoğu sürücü arabasını bayiye götürür. Bu kolay çıkış yolu ama aynı zamanda en pahalı yoldur. Tamirhaneye gitmeyi atlamak istiyorsanız bir OBD II tarayıcıya (veya daha gelişmiş bir adaptöre) yatırım yapın. Bir tanesini 500 TL’den daha düşük bir fiyata alabilirsiniz; pek çok ustanın kod almak için 500 TL ile 1000 TL arasında ücret talep ettiği göz önüne alındığında bu hiç de fena değil.

OBD 2 cihazını aldığınızı varsayıyorum. Arabanızın OBD II bağlantı noktasını bularak başlayın. Genellikle sürücünün ayak bölmesinde, kaportanın yakınında bulunur, ancak bazen orta konsolun arkasında veya zemine yerleştirilmiş bir bölmede gizlenir. Tarayıcıyı takın ve aracın ECU’sunda saklanan hata kodları ekranda görünecektir. Bazen kodlar net bir şekilde açıklanıyor; diğer zamanlarda P1301 gibi bir şeyin ne anlama geldiğini anlamak için biraz arama yapmanız gerekir. Onarım kılavuzları kodları çözmek için faydalıdır, ancak genellikle Google’ın yanıtı vardır.

Hata kodları, arabanızın tamire ihtiyacı olduğunda nereden başlayacağınızı anlamanıza yardımcı olabilecek yararlı bir teşhis aracıdır; sadece sınırlamalarını anlamaya dikkat edin. Hata kodları her zaman hikayenin tamamını anlatmaz.

Bir keresinde, bir akrabanın tüm gücünü kaybetmiş arabası üzerinde çalışırken, ECU kodları turboda bir sorun olduğunu gösterdi. Ancak sorun parçanın kendisinde değildi; çatlak bir vakum hortumuydu. Uzun lafın kısası: Elinizin altında bir kod listesine sahip olmak her zaman basit bir çözüm anlamına gelmez. Sorunu bulmak için motor bölmesini araştırmak için birkaç dakika (veya en kötü ihtimalle birkaç saat) harcamanız gerekebilir.

Daha hassas fakat aynı zamanda çok daha pahalı olan profesyonel düzeyde kod tarayıcılar vardır. Tarayıcı size yalnızca bir kod verebilir; ayrıca her kodun ne anlama geldiğine dair derinlemesine bilgiye veya öğrenmenin yararlı bir yoluna ihtiyacınız var. Alternatif olarak, bazı otomobil parçası mağazaları ücretsiz bir teşhis testi gerçekleştirecektir. Ancak bir tarayıcı almak, araba konusunda daha bilgili olmanızı sağlarken zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Seçtiğiniz ünitenin satın almadan önce aracınızla uyumlu olduğundan emin olun. Bazı daha ucuz tarayıcılar her marka ve modelde çalışmaz, bu nedenle araştırmanızı yapmanız faydalı olacaktır.

Kontrol motoru ışığı arabamı ne zaman tamir etmem gerektiğini bana söyleyecek mi?

Motor kontrol ışığı, bir arabadaki sorunun ne olduğu konusunda bazen kesin, bazen belirsiz bir fikir sağlar. Ancak vasıflı bir tamircinin veya rutin bakımın yerini almaz.

Yani aracınızın bakımını yaptırmak için motor kontrol ışığının yanmasını beklemeyin. ECU, su pompasının arızalanmak üzere olduğu, bilyelerden birinin aşındığı veya klimanın Ağustos ortasında soğuk hava üflemeyi bırakacağı konusunda sizi uyarmayacaktır. Pek çok kişi, motor kontrol ışığının, muhtemelen bir onarım vaktiniz geldiği konusunda sizi gerçekten uyardığında, kontrol hatırlatmasıyla aynı amaca hizmet ettiğini düşünüyor. Bu noktaya gelindiğinde birçok durumda hasar zaten meydana gelmiştir.

Araç bakımını iki aşamalı bir süreç olarak düşünebilirsiniz. Bunlardan ilki ve en kritik olanı rutin, önleyici bakımdır. Bu ayarlamaları herhangi bir soruna yanıt olarak değil, bir programa göre yapmalısınız. İkincisi, araç kullanırken yeni sesler, kokular veya duygular gibi değişikliklere duyarlı olan zamanında teşhis bakımıdır.

Ayrıca, yağın ve soğutucunun ne sıklıkta değiştirileceği veya fren balatalarının değiştirileceği gibi aracınızın temel ihtiyaçlarını da bilmek istersiniz. Aracınıza özel ve temel mekaniklerle ilgili küçük bir araştırma, uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Düzenli bakım rutinine sadık kalırsanız, o küçük turuncu motor ışığının yandığını hiçbir zaman göremeyebilirsiniz.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir